Kuokka maahan Raisiossa ja Ruskolla – sähköverkon ja valokuidun yhteisrakentaminen alkaa
Sähköverkkoa ja valokuitukaapelia aletaan pian rakentaa samaan kaivantoon Lounais-Suomessa Raisiossa ja Ruskolla. Caruna ja Telia Finland ovat sopineet uudenlaisesta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tehdä ympäristöystävällisestä yhteisrakentamisesta nykyistä yleisempi rakennustapa.
Raisiossa ja Ruskolla alkavat kaivinkoneet avata kaivantoja, joihin sijoitetaan samalla sekä sähkökaapelia että teleoperaattorin valokuitua. Yhteistyö vauhdittaa valokuituverkkojen rakentamista ja tekee valokuituyhteyden hankinnan mahdolliseksi yhä useammalla pientaloalueella. Kahden rakennusurakan yhdistäminen tarkoittaa asukkaille vähemmän katutöiden aiheuttamia häiriöitä ja samalla rakentamisen ympäristövaikutukset ovat aiempaa pienemmät.
Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen näkee yhteishankkeen tuovan kaupunkilaisille selviä hyötyjä.
”Yhteisrakentaminen on fiksuinta mahdollista tekemistä, sillä se vähentää rakentamisesta asukkaille aiheutuvaa haittaa. Raisio on työskennellyt jo vuosia sen eteen, että tieto kulkisi tehokkaasti eri osapuolien kesken ja rakennusurakat saataisiin kaupunkimme alueella hoidettua mahdollisimman samanaikaisesti.”
Kuvassa vasemmalta oikealle: Kosti Rautiainen, Carunan sähköverkkojohtaja, Katariina Vuorela, Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies, Sanna Mutka, Telia Finlandin Avoimen Kuidun liiketoimintajohtaja sekä Ari Korhonen, Raision kaupunginjohtaja.
Valokuidun kysyntä vilkasta
Carunan ja Telian yhteistyö sähkön ja valokuidun yhteisrakentamisen vauhdittamiseksi alkoi vuoden 2019 alussa. Kevään aikana Telian valokuitumyyjät ovat kiertäneet asukkaiden ovilla Raisiossa ja Ruskolla, ja asukkaat ovat voineet tehdä valokuituliittymän tilauksia.
Verkon rakentamisesta vastaava Caruna puolestaan on suunnitellut Raision ja Ruskon rakennushankkeet ja sähkö- ja valokuitukaapelien reitit.
Telian Avoimen Kuidun liiketoimintajohtajan Sanna Mutkan mukaan raisiolaisten ja ruskolaisten kiinnostus valokuituun ylitti kaikki odotukset.
”Täällä ymmärrettiin heti oman kodin valokuituyhteyden hyödyt, ja saimme nopeasti kasaan riittävän määrän tilaajia uutta valokuituverkkoa varten. Varsinkin perheissä tämän päivän netinkäyttö tuntuu asettavan nykyiset yhteydet koville.”
Yhteisrakentamisesta uusi normaali
Carunan ja Telian yhteistyön tavoitteena on muuttaa yhteisrakentaminen sattumanvaraisesta tekemisestä jatkuvaksi toimintamalliksi.
”Aiemmin energiayhtiöt ja teleoperaattorit ovat rakentaneet yhdessä vain noin 10–20 % hankkeista, kun tehokasta ja toimivaa yhteistyön tapaa ei ole ollut. Me olemme nyt työskennelleet yhdessä koko kevään ja kesän. Työmme on kuitenkin vasta alussa”, Carunan sähköverkkojohtaja Kosti Rautiainen toteaa.
Yhteisrakentamisesta tekee haastavaa se, että toimijoita on niin paljon.
”Suomessa maata kaivavat sadat eri kunnat, sähköyhtiöt ja eri kokoiset operaattorit. Kaikilla on omat lähtökohtansa, toimintatapansa ja verkonrakennustekniikkansa. Yksi oppimme on, että näiden yhteensovittamiseen ei ole oikoteitä. Siksi eri osapuolten on tärkeää sitoutua pitkäaikaiseen yhteistyöhön”, Carunan Rautiainen kertoo.
Suomessa pientalojen kiinteistä laajakaistaliittymistä vain noin 7 % on toteutettu valokuidulla kotiin asti. Carunan ja Telian aloittama yhteistyö parantaa valokuidun saatavuutta erityisesti pientaloalueilla.
Valokuidun ja sähköverkon yhteisrakentaminen tulee mahdolliseksi, sillä Caruna siirtyy nyt Lounais-Suomessa rakentamaan aiempaa lähemmäs asiakkaiden pihoja. Järeä keskijänniteverkko on jo pääosin siirretty maan alle, ja nyt alkaa koteihin ja yrityksiin sähköä jakelevan pienjännitteisen sähköverkon maakaapelointi. Caruna maakaapeloi Lounais-Suomessa vuoteen 2022 mennessä noin tuhat kilometriä ilmajohtoa.