Mobiilisovellukset

Mobiilisovelluksella tarkoitetaan sellaista ohjelmistoa, joka toimii mobiililaitteella, esimerkiksi matkapuhelimella tai tabletilla. Mobiilisovelluksia on paljon erilaisia käyttötarkoituksia varten. Sovelluksia voi käyttää uutisten ja sään seurantaan, pankkiasiointiin, pelaamiseen, kuvankäsittelyyn ja mihin ikinä keksiikään. Sovelluksista on apua painonhallinnassa ja liikuntaharrastuksissa. Metsään voi mennä helposti koska maastokartalla voi seurata etenemistä ja ympäröivää maastoa reaaliajassa. Arjen asiointi on helppoa, kun esimerkiksi bussiaikataulut ovat aina käden ulottuvilla. Navigointisovelluksista löytyy myös tieto edessä olevista liikenneruuhkista, ja sovelluksesta riippuen myös ehdotus paremmaksi reitiksi. Muut käyttäjät lisäävät ajantasaisia tietoja kolareista tai muista poikkeuksellisista tapahtumista, jotka vaikuttavat liikkumiseen.

Lapsille omat sovellukset

Lapsille on tarjolla monenlaisia kehittäviä sovelluksia matemaattisesti inspiroivista peleistä aina ohjelmointia opettaviin leikkimielisiin peleihin asti. Toki puhtaasti viihdyttämään tarkoitettuja sovelluksia löytyy eniten. Ajan hengessä löytyy lukemattomia kuvanmuokkaukseen tarkoitettuja sovelluksia, joilla arjesta saa luotua lumoavampaa ja siloteltua. Kuvakollaaseja saa tehtyä käden käänteessä sosiaalisen median tileille. Mikäli arjen hallinta on päässyt repsahtamaan, voi esimerkiksi järjestystä palauttaa erilaisilla kodin siivoamisen ja järjestelyn tukemiseksi laadittujen sovellusten avulla. Ympäristöasioista innostunut saa apua kierrätykseen, energiankulutukseen ja ekologisten valintojen tekemiseen sovellusten avulla. Matkailijat innostuvat eri matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden sovelluksista, mutta tietenkin vasta hintavertailuja tekevien sovellusten jälkeen. Puhelinriippuvaiset saavat arkensa takaisin somen- ja puhelimenkäyttöä hallitsevien ja rajoittavien sovellusten avulla.

Sovellukset kehittyvät edelleen

Yritykset kehittävät mobiilisovelluksia, jotta tavoittavat asiakkaitaan paremmin. Palveluissa kerätään käyttäjistä tietoja, joiden perusteella esimerkiksi ostokäyttäytymistä voi seurata ja analysoida. Sovelluksia saa ladattua kädenkäänteessä ja usein ilmaiseksi. Varsinkin kaupat haluavat sitouttaa asiakkaitaan, ja sovelluksessa tarjotaan monenlaista vinkkiä arkeen, joilla tuotteiden myyntiä saadaan lisättyä.  Laajempaa kehitystyötä vaatineet sovellukset ovat usein maksullisia. Esimerkiksi ajantasaisista merikartoista maksetaan pieni maksu, jotta veneillessä ei tarvitse huolehtia vanhoista paperisista merikartoista.

Monella ravintolalla on oma sovelluksensa, josta voi etukäteen tarkistaa tarjolla olevan menun hintoineen ja ruoka-ainesisältöineen. Suosituissa ravintoloissa myös pöytävarauksen tekeminen onnistuu sovelluksella. Palautteen antaminen on helppoa aterioinnin jälkeen, ja muut sovelluksen käyttäjät pääsevät näkemään arvostelut, ja sitä kautta ruokapaikan valitsemisesta tulee helpompaa.

Sisustamisen avuksi on sovelluksia, joiden avulla saa mitattua huonetilan ja sommiteltua huonekaluja. Sisustaminen ja uusien huonekalujen hankkiminen on helppoa, kun voi puhelimen tai tabletin näytöllä suunnitella haluttua ilmettä. Huoneen ilmeen voi muuttaa kokonaan hankkimalla tyyliin sopivan sohvan, mutta joskus tilan piristämiseksi riittää uudet verhot tai sopiva huonekasvi. Suunnittelu on huomattavasti helpompaa, kun huoneen kuvaamalla voi mallailla erilaisten muutosten vaikutusta tilaan. Enää ei tarvitse olla oman mielikuvituksen ja hahmotuskyvyn varassa.

Matkaa suunnittelevan kannattaa selvitellä erilaisten sovellusten tarjoamia vaihtoehtoja. Määränpäätä voi fiilistellä muiden matkakuvien avulla, ja niistä voi hakea vinkkejä seuraavaan matkakohteeseen. Suurin päätös liittyy matkakohteen valintaan, ja päätöksen tekoon on saatavilla loputon määrä vaihtoehtoja ja ideoita. Kun matkakohteen on saanut valittua, alkaa sen miettiminen missä haluaa majoittua. Esimerkiksi Momondon avulla voi selvitellä, mihin omalla matkabudjetilla voisi suunnata. Matkakohteita voi vertailla, vaikka tiedossa ei olisi vielä lähtökaupungin lisäksi mitään muuta. Loputonta matkojen valikoimaa voi karsia tekemällä karttarajauksia sekä valitsemalla matka-ajaksi joko viikonlopun tai viikon tai rajaamalla matkakohteita aktiviteettien mukaan. Mikäli lentokoneessa oleminen ahdistaa, voi lennon keston maksimiajalla tehdä rajauksia, jotta lennon pituus ei ole kestämättömän pitkä.