Mobiilipelit

Puhelimeen löytyy monenlaista viihdykettä. Ristikkojen ja sudokujen ystävälle löytyy loputon määrä ratkottavaa. Samalla matemaattiset taidot ja muisti kehittyy kuin huomaamatta. Moni peli kehittää ajattelua huomaamatta. Erilaisiin ongelmiin etsitään ratkaisuja, ja tasohyppimispelit kehittävät motoriikkaa ja sorminäppäryyttä. Monessa suositussa pelissä peliympäristöä rakennetaan vähitellen. Innokkaimmat pelaajat ovat saattaneet pelata samaa peliä päivittäin vuosien ajan. Pelit kehittyvät jatkuvasti, ja uudet lisätasot ja ominaisuudet innostavat saman pelin lumoihin yhä uudelleen ja uudelleen. Pelimaailma tarjoaa pakopaikan normaalin arjen pyörteisiin ja hälinään. Mikä onkaan ihanampaa, kun napata puhelin tai Ipad ja pelata muutama minuutti vain huomatakseen neljän tunnin päästä, että on tullut istuttua samassa kohdassa monta tuntia vain yhtä peliä pelaten. Monet pelit tarjoavat myös sosiaalisia elämyksiä. Varsinkin ujoille peli saattaa olla ainut paikka, jossa voi olla oma itsensä. Pelissä voidaan ratkoa ongelmia yhdessä, tai pyytää apua, jotta hankalasta kohdasta pääsee eteenpäin. Pelatessa kielitaito kehittyy, jos juttelee vaikkapa englanniksi toisella puolella maapalloa olevan pelikaverin kanssa. Voi olla hauskaa vaikkapa verrata miten eri maissa on uutisoitu samasta tapahtumasta.

Lue mobiilipelaamisesta rahapelien maailmassa lisää mobiilivedonlyönnin vinkit -artikkelistamme.

Jatkuvaa keskittymistä vaativat pelit saattavat jopa lisätä onnellisuutta. Iloa elämään saa keskittymällä vaikkapa shakkiin tai johonkin ajattelua vaativaan peliin. Yksinkertaisemmallakin pelillä voi saavuttaa onnistumisen tunteita varsinkin, kun peli on laadittu ovelasti siten, että pelaaja kehittyy ja oppii uutta koko ajan kuin huomaamattaan. Mitä vaativampi oppimisprosessi, sitä suurempi ilo onnistumisesta seuraa. Osaamista ja taitoja voi parantaa vaikkapa pelaamalla peliä, jossa oppii samalla uuden kielen tai syventää osaamistaan opittujen perusteiden osalta. Jokainen löytää varmasti itsestään piileviä kykyjä, joiden olemassaolosta ei ollut huomannut aikaisemmin minkäänlaisia vihjeitä.

Mikäli liikunta ei tunnu luontevalta, eikä tunnu löytyvän sopivaa sovellusta, joka innostaisi nousemaan sohvalta, voi kokeilla vaikkapa Pokemon Go-sovellusta, tai jotakin vastaavaa, jossa kadulla kävellen kerätään peliin uusia hahmoja. Suurimman suosion aika saattaa olla jo ohi, mutta pelin voi ottaa kuntoilun kannalta. Jos siitä innostuu, voi terveyteensä panostaa kävelemällä useita ylimääräisiä kilometrejä päivässä. Liikunta tunnetusti vapauttaa aivoihin endorfiinia, joka puolestaan tuo helpotusta masentaviin ajatuksiin ja tuo positiivista virettä elämään. Kukapa ei haluaisi elämästään vielä vähän mukavampaa. Aloittaminen on usein vaikeaa, joskus jopa ylivoimaista, mutta sovelluksen avulla liikkeelle lähdön kynnys voi pienentyä juuri tarvittavan pieneksi.

Pelit auttavat kehittymään

Pelien varjolla voi myös opetella soittamaan erilaisia soittimia, joko oikeasti sovelluksen avulla tai puhelinta näppäilemällä. Esimerkiksi kitaran soiton opetteluun on lukematon määrä sovelluksia aina kitaran virittämisestä erilaisiin sointukaavioihin ja sointujen opetteluun. Joku sovellus voi muuntaa puhelimen kitaran kieliksi, joita näppäillään, mutta vaikka sovellus olisi miten taidokkaasti toteutettu, ei se ihan pysty luomaan samaa tunnelmaa kuin oikean kitaran soittaminen. Jos soittoharjoituksiin uhraa vaikkapa tunnin joka päivä, oppii soittamaan vaikkapa suosikkikappaleensa nopeasti.