Kodin laitteet
Kodista voi tehdä älykkään myös vanhojen laitteiden avulla. Laitteiden valinnassa ei ole pakko noudattaa orjallisesti uusimpia teknologiatrendejä. Vanhojen laitteiden yhdistäminen älykotijärjestelmään onnistuu erilaisten apuvälineiden avulla. Vanhan television ja äänentoistojärjestelmän saa yhdistettyä Chromecastiin liittämällä laitteisiin tarvittavat tunnistimet ja sovittimet. Näin menetellen laitteet saadaan yhdistettyä kodin langattomaan verkkoon, jolloin laitteiden keskinäinen kommunikointi ja ohjaaminen tapahtuu esimerkiksi Google Homen kautta. Laitteita voi tietenkin uudistaa omien mieltymysten mukaan. Joskus on piristävää ostaa uutta, eikä elvyttää vanhoja laitteita. Joskus ostamiseen tarvitsee ottaa lainaa tai rahoitus, ja tällöin laina tai pikavippi saattaa olla tarpeellinen vaihtoehto.
Tee viisas päätös pikavipin kanssa
Pikavipin ottaminen voi tuntua suurelta päätökseltä, mutta oikeanlainen valmistautuminen ja vertailu tekevät prosessista helpomman. Tutustu Pikavippi24.comin tarjoamiin vertailutyökaluihin, jotka auttavat sinua valitsemaan parhaan ja edullisimman pikavipin.
Lämmitä kotisi
Kodin lämmityslaitteet saadaan muutettua älykkäiksi pistokkeen avulla, johon on yhdistetty sisäänrakennettu termostaatti ja oma sovellus. sovelluksella voidaan hallinnoida kodin lämmityslaitteita mistä ja milloin tahansa. Laitekohtaista energiankulutusta voidaan seurata sovelluksesta, tällöin on helppo tunnistaa kohtuuttoman paljon kuluttavat laitteet, ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin. Jopa vesikiertoisista lämpöpattereista on mahdollista tehdä älykkäitä. Tällöin patteriin täytyy asentaa venttiili, joka on yhteydessä joko Google Assistant tai Applen Homekit-palveluihin. Uudet lämpöpatterit, joissa WiFi-yhteys on sisäänrakennettuna ovat tyylikkäästi muotoiltuja, ja niillä saakin helposti kodin ilmettä tyylikkäämmäksi. Myös ilmanpuhdistimia saa WiFi-yhteensopivina.
Energiankulutus seurannassa
Mikäli energiankulutusta haluaa tarkkailla laitekohtaisesti, kannattaa ehdottomasti hankkia älypistokkeita. Tällöin laitetta voidaan ohjailla joko älypuhelimella tai äänikomennoilla, mikäli käytössä on Google Home-palvelu. Älypistokkeen avulla on mahdollista säätää valoja ja muita laitteita säätelemällä pistokkeeseen tulevaa virtaa ja katkaisemalla virrantulo tarvittaessa. Älypistokkeeseen on mahdollista yhdistää jatkojohto, jolloin useita laitteita voidaan hallita samanaikaisesti.
Kotiin äänijärjestelmä
Kaiutinjärjestelmästä saa rakennettua älykkään helposti Chromecast Audion avulla. Tällöin Chromecast liitetään suoraan joko kaiuttimeen tai vahvistimeen. Chromevastin kautta voidaan käyttää suoratoistopalveluita, kuten esimerkiksi Spotifya. Mikäli televisiossa on HDMI-liittimelle paikka, voidaan myös televisio saada älykkääksi Apple TV tai Chromecast-laitteiden avulla.
Kodin turvallisuus
Turvallisuuteen panostava haluaa kotiinsa ehdottomasti hälytyslaitteen ja kamerat valvomaan, ettei asiattomasti kulkevat pääse tunkeutumaan kotiin huomaamatta. Valvontakameroiden lisäksi arkea turvaamaan voi hankkia kameralla varustetun ovikellon, fiksun palovaroittimen tai elektronisen lukon ulko-oveen. WiFi-yhteydessä oleva valvontakamera ilmoittaa ylimääräisestä liikkeestä ja halutessaan lähettää puhelimeen kuvan henkilöstä, joka on tullut piha-alueelle. Ovikellon voi myös säätää ilmoittamaan puhelimeen, kun oven takia on joku. Mikäli ovikellossa on myös kamera ja mikrofoni, voi tulijan kanssa keskustella ja varmistaa reaaliaikaisesta kuvasta, että henkilö on joko tuttu tai muuten varmistettavissa oikealla asialla olevaksi. Smart Lock-ulko-oven lukon voi lukita halutessaan puhelimen sovelluksella oli sitten kotona tai matkoilla. Digitaalisia avaimia voi myös halutessaan jakaa vaikkapa kutsutuille vieraille, korjaajalle yms. Älykäs lukko näyttää tavalliselta lukolta, ja sen voi halutessaan avata normaalilla avaimella. Älykäs lukko asennetaan kuten tavallinenkin lukko, eikä se vaadi ovelta tai asennuspaikalta erityisiä ominaisuuksia. Kodista kannattaa tehdä älykäs vaiheittain ja juuri itselle sopivia ominaisuuksia hyödyntäen. Älykäs koti edellyttää toimivaa verkkojärjestelmää, jotta kotiin saa muodostettua kodin kaikki alueet kattavan lähiverkon. Langattomat reitittimet kannattaa säätää siten, että kotona on vain yksi lähiverkko, johon laitteet yhdistetään. Kaikkea ei suinkaan tarvitse tehdä kerralla, vaan voi rauhassa tutustua eri laitteiden käteviin ominaisuuksiin, ja valita itselleen ne, jotka helpottavat arkea eniten. Jos tykkää imuroinnista, on turha hankkia robotti-imuria. Älykkäille laitteille kannattaa antaa mahdollisuus ja katsoa, miten arki muuttuu. Voi olla, että aluksi täysin tarpeettomalta tuntunut laite muuttaakin arkea helpommaksi, ja sitä kautta löytyy lisää laitteita vapauttamaan aikaa kotitöiltä ja pihanhoidolta. Kannattaa tehdä itse ne askareet joista nauttii, ja etsiä avustavia laitteita ei niin mieluisille töille.