Älypuhelin
Älypuhelimella tarkoitetaan puhelinta, jossa on puhelu- ja tekstiviestimahdollisuuksien lisäksi esimerkiksi Internet-yhteys, paikannuspalvelut ja sähköpostiohjelma. Puhelimessa on myös sovelluskauppa, Applen laitteilla Apple Store ja Samsungin laitteilla Google Play-kauppa, josta löytyy lukematon määrä erilaisia sovelluksia. Jokainen saa ladata itse haluamansa määrän tarpeelliseksi katsomiaan sovelluksia. Puhelimia löytyy eri hintaluokista noin sadasta eurosta yli tuhanteen euroon asti. Kalliimmissa puhelimissa on usein isompi näyttö, parempi kamera ja muistitilaa enemmän ja ne toimivat nopeammin kuin halvemmat versiot.
Puhelimen sovellukset
Puhelimessa on useinkin valmiina jonkinlainen sääennuste, mutta moni haluaa ladata itselleen tarkemman sääsovelluksen. Sovellukseen voi halutessaan tallentaa eri paikkakuntia ja mikäli sovelluksen on sallittu käyttää paikannuspalveluita, saa oman sijainnin ennusteen tarkastettua milloin tahansa eikä sade pääse yllättämään, kunhan muistaa seurailla sään kehitystä.
Moni pankki on tehnyt oman mobiilisovelluksensa, jolla jokainen pääsee hoitamaan pankkiasioitaan kätevästi. Tilin saldon saa tarkastettua helposti, samoin rahansiirtojen ja laskujen maksaminen käy kätevästi. Usein laskuja maksaessa voi hyödyntää puhelimen kameraa ja lukea laskun viivakoodilta tiedot sovellukselle, jolloin pitkiä tili- ja viitenumeroita ei tarvitse näppäillä käsin. Moni pankki on myös luopumassa avainlukulistoistaan, joten pankkiasiointia helpottaa paljon, jos puhelimeen lataa pankin tunnuslukusovelluksen. Useita puhelinmalleja voi myös käyttää lähimaksupäätteellä lähimaksamiseen, kunhan on asentanut tarvittavan sovelluksen.
Puhelimeen voi ladata erilaisia viestisovelluksia, kuten esimerkiksi Messengerin tai WhatsAppin. Sovelluksella voi viestitellä ystävien kanssa, tai sopivalla sovelluksella myös tutustua uusiin ystäviin eri puolella maapalloa. Instagramista voi etsiä millä tahansa aihepiirillä merkittyjä kuvia. Sieltä löytyy ihania vinkkejä sisustukseen ja jokainen voi etsiä virikkeitä ja ratkaisuvaihtoehtoja erilaisiin sisustusongelmiin. Voi vaikkapa selvittää miten ruman lämpöpatterin voi maisemoida. Voi myös nauttia toisella puolella maapalloa olevista upeista maisemista, katsella erilaisia lemmikkien kuvia tai etsiä ruoanlaitto- ja kattausvinkkejä. Vaihtoehtoja on loputtomiin, ja ainoastaan oma mielikuvitus asettaa hakusanojen mukaisia rajoituksia.
Sosiaaliseen mediaan, kuten Facebookiin ladattavia kuvia voi muokata erilaisilla sovelluksilla ja muokata arjestaan upealta näyttävää. Ihon pienet virheet saa hetkessä piiloon ja persoonalliset piirteet katoamaan massaan. Kuvia voi tallentaa kätevästi sovelluksiin aika- ja aihejärjestyksessä.
Puhelin mukaan myös retkelle yms
Retkeillessä voi käyttää sopivia maastokarttasovelluksia ja kompassissa. Monessa kaupungissa löytyy myös MOBO2-suunnistussovellus, jossa puhelimen kameralla voi käydä leimaamassa maastosta puutapin päästä löytyviä QR-koodilla merkittyjä suunnistusrasteja. Urheillessa ja lenkkeillessä voi seurata käytettyä aikaa ja matkaa vaikkapa SportsTracker-sovelluksen avulla. Erilaiset Mindfullness-sovellukset tuovat hengähdystaukoja arkeen ja vastapainoa kiireiselle työlle. Hyvinvointiin voi panostaa lukemattomilla eri tavoilla.
Puhelimiin on saatavilla myös esimerkiksi näkövammaisille arkea huomattavasti helpottavia sovelluksia. BlindSquare-sovellus paikantaa käyttäjän sijaintia puhelimen GPS-paikannuksella ja kertoo millä kadulla kuljetaan ja mitä kauppoja on lähistöllä. Mikäli sovellukselle ilmoittaa halutun kohteen, jonne ollaan menossa, kertoo se säännöllisin väliajoin etäisyyden määränpäähän. Puhelinten sovellusvaihtoehtoihin kannattaa perehtyä ajan kanssa, koska vaihtoehtoja löytyy loppumaton määrä.