Ylijännitesuoja turvaa sähkölaitteet salamaniskujen aiheuttamilta virtapiikeiltä

  • Ylijännitesuojaus estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymisen rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.
  • Virransyötön jatkumisen sähkökatkon aikana voi varmistaa erillisellä UPS-laitteella.
  • Suojalaitteet sopivat koteihin, kesämökeille ja toimistoihin.

Espoo, 7.5.2020 – Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Virtapiikkien aiheuttamilta vahingoilta voi suojautua asennuttamalla kodin sähkökeskukseen ylijännitesuojan.

Ylijännitesuojan tehtävänä on purkaa vaarallinen virtapiikki hallitusti: se estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.

– On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin, muistuttaa tuotepäällikkö Teemu Hämäläinen Schneider Electriciltä.

Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin.

– Ylijännitesuojan voi asentaa myös jälkikäteen. Laite maksaa muutaman satasen, minkä päälle tulevat sähkömiehen kulut.

Jatkojohto ei tarjoa riittävää suojaa

Kotivakuutukset saattavat korvata salamaniskun aiheuttaman ylijännitepiikin rikkomia laitteita, mutta vakuutus ei ole riittävä syy turvallisuudesta tinkimiseen.

– Arvokkaiden elektroniikkalaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt, ja jos vahinko sattuu, se on yleensä iso. Vakuutuksesta voi saada jonkin korvauksen, mutta yleensä ikävähennys syö korvaussummaa, sanoo Hämäläinen.

Schneiderin tuotevalikoimasta ylijännitesuojia löytyy monenlaisiin kohteisiin ja suojaustarpeisiin. Suojalaite asennetaan aina kodin sähkökeskukseen.

– Esimerkiksi jatkojohto, jossa on ylijännitesuoja ei riitä suojaamaan laitetta voimakkaalta virtapiikiltä. Se on vain lisäsuoja.

UPS varmistaa virransyötön jatkumisen

Parhaan suojan sähkön häiriötilanteita vastaan antaa ylijännitesuojan ja UPS-laitteiden yhdistelmä. UPS eli Uninterruptible Power Supply varmistaa keskeytyksettä jatkuvan virransyötön. Schneiderin UPS-laitteet sopivat niin koteihin, kesämökeille kuin toimistoihinkin.

– UPS-laitteet suojaavat laitteita jännitteiden vaihteluilta ja sähkökatkoilta. Kotona UPS-laitteella voi suojata esimerkiksi wifi-reitittimen, jonka ansiosta nettiyhteys pysyy toiminnassa, vaikka ukkonen veisikin sähköt, kertoo myyntipäällikkö Petri Teittinen Schneider Electriciltä.

UPS-laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista: se yhdistetään sähköpistokkeella virtalähteen ja suojattavan laitteen väliin. Edullisimmillaan UPS-laitteen saa alle sadalla eurolla.

– Tyypillisesti pistokkeessa on paikat 3–4 suojattavalle laitteelle. UPS-laitteen teho määrittää sen, montako laitetta siihen voi yhdistää, Teittinen sanoo.

Lähde: MyNewsDesk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.